Alpin skidåkning

Alpin skidåkning

När det gäller alpin skidåkning innefattar den riktigt många grenar och moment. Den alpina skidsporten är egentligen bara en sammanfattande beteckning för storslalom, slalom, parallellslalom, störtlopp, super-G, snowboardåkning samt alpin kombination. De två senare har kommit till på senare tid. Snowboard är helt enkelt en form av skidåkning på en bräda, och en åkare liknar en surfare på snö. Alla dessa olika discipliner är utförsåkning, även snowboard. Allt utom parallellslalomen går ut på att åkarna åker efter varandra en och en på en bana där portar satts ut i en bana. Den åkare som har kortast åktid kommer att vinna grenen.

Både slalom och storslalom är grenar som körs i två olika åk där varje åkares sammanlagda tid räknas. Här skiljer sig parallellslalomen lite från de andra disciplinerna eftersom att den istället är en utslagstävling där två åkare åker mot varandra samtidigt. Den som kommer ner snabbast kommer att gå vidare till nästa omgång där denne möter en annan heatvinnare och så går grenen vidare till dess att någon vunnit hela tävlingen.

En annan variant av slalom är också den så kallade telemarksåkningen. Här har åkarna andra skidor än de vanliga slalomskidorna och här använder åkaren den vanligen fria hälen, som i denna gren sitter fast i skidan under slalomåkningen.

Överlag är den alpina skidsporten populär i hela världen, i alla länder där alper eller berg finns. Sporten ingår också i de Olympiska vinterspelen, och det ordnas också ett världsmästerskap vartannat år. Varje säsong körs det också olika cuper där loppen körs i olika länder varje gång. Dessa brukar ofta ha ett mycket högt deltagarantal och dessutom fungerar många av dessa som träning för de nya åkarna.

startit