Ett bra skal som yttersta lager

Ett bra skal som yttersta lager

Om man har ett bra underställ och ett bra mellanlager bör man också toppa det med ett bra yttersta lager. Detta lager bör bestå av en jacka och byxa som är vind- och vattentät. Det bör också finnas viss andningsförmåga för att fukten från de undre lagren ska kunna transporteras bort.

När man ska välja material till detta lager är Gore Tex ofta mycket bra. Det är dock egentligen bara de som åker skidor på avancerad nivå riktigt ofta som behöver skidkläder av just detta material. Åker man bara då och då bör man tänka på att det yttre lagret handlar om egenskaper och funktioner som kan vara bra att ha. Vattentäthet och andning är bra, men man behöver inte satsa på några höga nummer om man inte vill.

När man ska köpa skidkläder beskrivs deras vattentäthet med ett nummer som anges i millimeter. Dessutom anges andningsförmågan med ett nummer i gram. Man testar vanligen ett plaggs vattentäthet genom att man ställer ett fyrkantigt rör i storleken 3×3 centimeter på materialet och sedan fyller man röret med vatten. Om detta rör kan fyllas med till exempel 5,000 millimeter vatten innan vattnet läcker igenom det kommer plagget att ha en vattenpelare som klarar 5,000 millimeter. Ju mer vatten man kan hälla i röret, desto mer vattentätt är alltså plagget.

När det kommer till skidklädernas andningsförmåga mäts det på annorlunda sätt. Denna egenskap handlar om hur många gram vattenånga som kan transporteras genom en kvadratmeter av tyget, från insidan till utsidan, under 24 timmar. Om ett material har siffran 10K, kunde 10 000 gram transporteras på ett dygn. Samma princip gäller som för vattentätheten. Ju högre nummer, desto bättre andningsförmåga.

Om man inte åker ofta behöver man alltså inte köpa mer avancerad och dyr utrustning än vad man har användning för. Vanligen räcker det med en vattentäthet på 5 000-10 000 millimeter för de som åker skidor en hel dag i blandat väder. Om man bara åker som vanligt räcker ofta en andningsförmåga på mellan 5 000-8 000 gram.

Det finns några funktioner som kan vara bra att kontrollera om skidjackan har. En ficka för elektroniskt liftkort på nedre vänsterarmen är smidigt men inte nödvändigt. Muddar som kan dras över tummarna så att snö inte tränger in runt handlederna är desto trevligare för att man ska slippa bli kall. Om man har en hög krage på jackan kan man också vara ute i blåsigare väder, utan att behöva oroa sig för snö innanför jackan.

startit