Faror som väntar i backarna

Faror som väntar i backarna

När man först ska ge sig ut i en backe är den olik alla andra backar, oavsett om det gäller slalom eller offpist. Många verkar inte alls tänka på att det finns laviner i bergen, Man har fullt upp med att titta på den vackra snövärlden, med att ta sig upp i backarna, med att hålla balansen på vägen ner, samt med att hålla kläderna i ordning. Det är ofta först under tredje eller fjärde åket som man inser att det kräver en hel del säkerhetstänk också när man vistas i backarna. Glaciärsprickor, laviner och andra faror måste man ta hänsyn till och ha kunskap om, detta redan innan man ger sig ut i backarna.

När man vistas i bergen kan olika väderväxlingar ske snabbt. Det kan vara strålande sol ena timmen, med bra sikt och fullt med folk i backen. Nästa timme kan en storm med mycket dålig eller ingen sikt, samt snöfall ha nått backen. Då måste man vara förberedd på att hantera också denna situation. Det är viktigt att ha rätt sällskap, rätt utrustning och rätt kunskap. Men kunskap och erfarenhet är inget man bara kan läsa sig till. Det måste man också skaffa praktiskt.

Det finns dock en del förberedelser man kan göra så att man är så förberedd som möjlig om något skulle ske. För det första ska man aldrig åka ensam och man bör alltid lämna ett färdmeddelande där det står var man åker och med vilka. Man bör också se till att alla batterier i mobiltelefoner, ficklampor och annat är i bra skick. Kläderna ska vara i ordning och reservutrustning ska finnas i en ryggsäck. Det gäller alla som åker med. Det är också bra att se till att man äter en riktigt bra frukost, samt att man packar lite extra matsäck för att vara beredd också på det oväntade. Om man har utrustning med sig gäller det också att man ser till att man vet hur den fungerar. Lavinrisken och väderprognosen kontrollerar man sist av allt.

startit