Längdskidåkning

Längdskidåkning

De allra flesta nordbor finner det naturligt och roligt att åka skidor, eftersom klimatet både är kallt och snörikt. Skidåkning var förr endast förknippat med längdskidor eftersom dessa användes för att man skulle kunna ta sig fram i landskap täckta av snö. Skidåkning i dag är mer än så och det finns många olika discipliner som lockar.

Man kan egentligen inte skriva en artikel om att åka skidor utan att beröra längdskidåkningen. I Sverige och Norge är denna sport som störst. I längdskidåkning använder man sig av speciella stavar och skidor för att tag sig fram under en längre tid och sträcka i terräng täckt av snö. Ofta görs motionsspår om till skidspår där människor ska kunna åka skidor istället för att gå eller jogga på vintern. Just denna form av skidåkning har funnits sedan urminnes tider, ända sedan människor började jaga i skogarna på hemgjorda skidor. Sedan tog militären över denna metod, och sedan spred den sig vidare.

Om man är helt och hållet nybörjare inom långskidåkning finns det ett par saker som kan vara bra att veta om. För det första måste man lära sig att klä sig rätt, samt att packa på ett bra och effektivt sätt. Då kommer turen att bli roligare. Många av längdskidspåren i Sverige går i fjällen och där kan vädret snabbt ändra sig. Det kan då vara bra att kontrollera väderleksrapporten innan man ger sig ut och anpassa rutt och kläder efter den.

När man ska klä sig för skidturen är det ofta bra att undvika bomullsplagg nära kroppen, och det är bättre att välja underställ och underkläder i ull eller syntetmaterial. Då kommer man att hålla sig varm även om man blir svettig eller blöt när man åker. Tunna strumpor i ull, som låter foten röra sig i pjäxan gör att man slipper frysa om fötterna. Det är viktigt att man klär sig efter hur man planerar att åka. Om man åker snabbt är det ofta bra att klä sig lätt eftersom att åkningen gör en varm. Om man däremot åker långsamt kan man behöva klä på sig lite mer. Dock bör man inte klä sig för varmt eftersom värmen kommer att stiga under turen. Då är det bättre att frysa lite innan man ger sig av.

När man åker skidor är ofta en vindresistent, men inte vindtät jacka bra. Om vädret är milt fungerar ofta en lite tjockare tröja i funktionsmaterial bra som det yttersta plagget. På underkroppen kan vindresistenta byxor eller tajts vara bra alternativ och en buff kan ersätta en halsduk. Den kan dessutom dras upp över huvudet om det börjar snöa eller blåsa under tiden man är ute och åker. Det kommer göra turen mycket behagligare.

startit