Skidsport som datorspel

Skidsport som datorspel

För den som inte är så sugen på att riskera benbrott genom att åka skidor ned för branta berg, eller göra vilda freestylehopp, går det alltid att prova på detta virtuellt då det genom åren har släppts ett flertal datorspel med diverse olika vintersporter.

Winter Games

En riktig klassiker är Winter Games som många som var unga på 80-talet spelade på sin Commodore 64. Det gavs ut av Epyx 1985 och får väl sägas vara ett inofficiellt vinter-OS-spel. Epyx hade uppenbarligen inte fått licensrättigheterna av den internationella olympiska kommittén (IOK) för att kalla spelet ett OS-spel, men spelets inledning med en person som kommer springande med en fackla i handen och tänder en stor eld är svår att misstolka.

I Winter Games kan man spela en eller flera spelare och får även välja vilket land man representerar. Det finns ett flertal typiska grenar i vinter OS att välja mellan och man kan köra enstaka grenar eller alla. En av grenarna är skidskytte och här gäller det att röra joysticken fram och tillbaka i rätt tempo för att inte tappa farten. Samtidigt måste man hålla koll på pulsen. Är den för hög blir det svårare att pricka målen i skjutmomentet.

Hot Dog är en gren som idag snarare kallas freestyle. Den går helt enkelt ut på att under ett högt skidhopp hinna göra så många snygga volter och annan luftakrobatik som möjligt innan man landar. Det gäller också att landa på fötterna, annars får man låga poäng av domarna.

Backhoppning är en annan gren där man hoppar med skidor. Här behöver man dock inte göra några volter, men det gäller att balansera skidorna rätt i luften och målet är förstås att hoppa så långt som möjligt, samtidigt som man inte vurpar vid landningen.

Winter Games innehåller även flera andra typiska vintersporter som konståkning, bob och hastighetsåkning på skridskor. Vintern är för övrigt en utmärkt årstid att sitta inne och spela datorspel då det är både kallt ute och dessutom mörkt de flesta timmarna på dygnet. Den torra luften under vinterhalvåret gör också att många drabbas av torr och fnasig hy. Det kan dock lätt åtgärdas med Propyless som återfuktar huden och går att köpa på närmaste apotek.

Steep

Ett betydligt modernare spel i vintersportsgenren är Steep. Det är utvecklat av Ubisoft som nyligen faktiskt gav bort spelet helt gratis under några dagar i slutet av maj, på sin digitala speldistributionsplattform Uplay. Steep utspelar sig i alpmiljö och man har en stor öppen värld att röra sig i. Det finns utförsåkning med skidor men även snowboard, wingsuit och skärmflygning mellan de snöbeklädda bergstopparna.

Steep är ett fartfyllt spel och man kan även spela det som ett MMO med flera spelare som svischar ned för bergstoppen samtidigt och tävlar mot varandra.

startit