Sveriges skidstjärnor

Sveriges skidstjärnor

Det finns många i Sverige som tränar eller tävlar aktivt i någon sport. Framför allt är det lagsporter som fotboll, ishockey och innebandy som har många aktiva utövare. Trots att Sverige är ett relativt litet land har vi ändå fostrat mängder av stora idrottare som exempelvis Björn Borg, Ingemar Johansson, Jan-Ove Waldner och Annika Sörenstam. Eftersom Sverige ofta har långa vintrar med snö, så är även vintersporter en stor idrott inom vårt avlånga land.

Skidåkning finns i två grenar, utförsåkning och längdåkning. Utförsåkning innebär att man på något sätt tar sig ner från en backe och exempel på det kan vara störtlopp, slalom eller puckelpist. Längdåkning innebär att man ska ta sig framåt på längden, dock ska man ta sig igenom en del uppförs- och nerförsbackar för att ta sig till sitt mål.

Några av Sveriges största skidåkare genom tiderna

Även inom skidåkningens värld har Sverige fostrat flertalet världsstjärnor och tack vare dem kan vi stoltsera med otaliga guld i OS och VM. Vill du veta mer om våra största skidåkare så är det bara att läsa vidare.

[b]*Ingemar Stenmark.[/b] Ingemar Stenmark räknas till en av de främsta utförsåkarna genom tiderna. Han tävlade i grenarna slalom och storslalom och han var otroligt folkkär. Det var till och med så att man upphörde med undervisningen i skolan och rullade in en tv i klassrummen så att alla kunde titta när Ingemar Stenmark tog sig ner längs backen. Han vann 2 OS-guld i Lake Placid år 1980 och 1 brons i Innsbruck 1976. Utöver det vann han 3 VM-guld och 1 VM-silver samt tog 86 segrar i världscupen.

[b]*Gunde Svan.[/b]Den ständigt glada dalmasen som för den yngre publiken är mest känd som programledare. Det var dock i skidspåren som Gunde skapade sig ett namn. Gunde Svans karriär var väldigt framgångsrik och han tog totalt 6 OS-medaljer, varav 4 var av ädlaste valör. Han vann även 7 VM-guld, 3 VM-silver och 1 VM-brons. Ett CV som både han och vi svenskar kan vara stolta över.

[b]*Anja Pärson.[/b] Anja Pärson tävlade i alla fyra discipliner inom utförsåkning och radade upp mängder med medaljer under sin karriär. Eller vad sägs om 1 OS-guld, 1 OS-silver och 4 OS-brons. Till den samlingen kan vi även lägga till hela 11 VM-medaljer varav 7 av dem var guld. Anja Pärson har även vunnit 42 gånger i världscupen och hon fick även bragdguldet år 2006 och 2007.

[b]*Pernilla Wiberg.[/b] Pillan som hon kallas, lyckades också skapa en fantastisk karriär inom utförsåkning på 90-talet. Pillan stod på pallen 3 gånger under OS (2 guld och 1 silver) och 6 gånger under VM (4 guld, 1 silver och 1 brons).

Ovanstående är fantastiska bevis på att det finns fina förutsättningar för att vi förhoppningsvis snart får se fler svenskar högst upp på pallen i olika stora mästerskap.

startit