Tips vid köp av skidutrustning!

Tips vid köp av skidutrustning!

Nu är vintern på ingång och skidsäsongen kan snart kickas igång med bravur. Har du koll på utrustningen? Här ger vi dig olika tips när det kommer till skidutrustning, oavsett du planerar att investera i en hel ny säsongsgarderob eller kanske bara hyra för de dagar du ska åka utför.

Rätt pjäxor är A och O

Att åka skidor innebär inte bara härliga puderåk i vackra vinterlandskap utan också en påfrestning för dina fossingar. En dag på skidor kan vara slitsamt för dina fötter och därför gäller det att investera i rätt pjäxor för just din typ av fot. Din skidåkning blir dessutom enklare i svängning och styrning med stabila pjäxor. Att köpa pjäxor är dock inte lika lätt som att shoppa ett par nya, bekväma converse där du redan på förhand vet att skorna är sköna och praktiska till det mesta. När det gäller pjäxor ska de sitta ordentligt på foten, med andra ord inte vara för stora, men heller inte trycka för hårt på fel ställe. Ta dig tid till att prova ut pjäxan och låt gärna någon med erfarenhet hjälpa dig att köpa rätt.

Vilken skida?

Du kan idag välja bland olika typer av skidor beroende på vilken åk gren du vill satsa på. Utgå därför alltid från din egen skidstil för att säkerställa att du köper skidor anpassade för just denna. Längden på skidorna varierar nämligen mellan olika typer av skidåkning.

Carvingskidor, eller även kallade pistskidor, brukar passa bra för nybörjare då de är enkla att svänga med och lite kortare än vanliga traditionella skidor. Inom denna kategori finns olika modeller som gör att carvingskidorna passar till de flesta nivåer. Rutinerade skidåkare kan med fördel använda en mer styvare skida för att få ut mer av sitt åkande. Dessa skidor ska inte användas vid tuffare åkning så som puckelpist eller annan typ av ojämn snöterräng.

Freerideskidor är till för den som gillar att åka skidor i varierad terräng då skidorna är bredare samt längre än carvingskidorna. Det är med andra ord den här skidmodellen du väljer om du gillar att åka offpist.

Vad gäller för stavar?

När du köper stavar är det framför allt längden som har betydelse, även om grepp samt remmar också är viktiga, om inte minst för komforten. Generellt sett använder skidåkare lite för långa slalomstavar än vad som i praktiken är rekommenderas. Ett bra mått att utgå från är att en 180 cm lång åkare inte bör ha en stav som är längre än 130 cm.

Hyra eller köpa?

Om du planerar att åka skidor till vintern och därför är i behov av skidutrustning bör du först och främst utgå från hur mycket du faktiskt planerar att åka. Handlar det bara om några enstaka gånger kan ju hyrning av skidutrustning vara det bästa och mest ekonomiska alternativet. Har du en liten budget som räcker till någon del av utrustningen bör fokus ligga på pjäxorna. Skidorna kan du lättare hyra utan att du får problem med värk eller felbelastning.

startit